Styrk din privatøkonomi ved at samle dine lån
Står du med gæld i flere lån og døjer med afbetalingen, kan du samle alle dine lån til ét lån. Det anbefales aldrig, at tage et lån til at betale sine gamle lån af, men med et samlelån kan det faktisk lade sig gøre at fjerne udgifter fra dine eksisterende lån. Om det kan betale sig for dig at samle dine lån, er et spørgsmål om, hvorvidt din privatøkonomi er ideel til et samlelån.
Hvordan fungerer et samlelån?
Egentlig er det bare et lån, hvor du samler dine eksisterende lån og får færre udgifter. Det betyder ikke, at du slipper for etableringsomkostninger, administrationsgebyrer eller renter, men at du i stedet får bedre overblik over alle dine lån og får en billigere forrentelse. Man undgår derfor at have flere lån, som der skal betales renter af.
Hvilke lån kan du samle?
Samlelån er lidt specielle. Det er nemlig kun visse lån du kan samle til ét. Har du flere lån uden noget specifikt formål, som for eksempel et forbrugslån eller privatlån, kan du samle dem. Dette indkluderer blandt andet lån som kviklån, minilån, smslån og online kassekreditter. Faktisk kan du også samle dit billån, hvis det er uden sikkerhed. Så længe du ikke stiller nogen materiel sikkerhed i lånene, bør du kunne samle dem.
Hvis du har lån med sikkerhed, kan du ikke samle dem. Her er der tale om realkreditlån, boliglån, andelsboliglån og billån med sikkerhed. Sikkerheden i disse lån er fastlagt på lånet, så det er ikke muligt ændre disse vilkår. Du kan dog søge om refinansiering i banken, hvis du ønsker at omlægge disse lån. Har du et SU-lån, er det desværre heller ikke muligt at samle det, da det er en offentlig udbetaling. Visse private banker tillader heller ikke, at du samler deres lån, selv hvis lånene opfylder ovenstående krav.
Hvad skal du være opmærksom på?
Det første du skal gøre, inden du tager et samlelån, er at følge følgende opskrift: Hvem, hvad og hvor meget?
Hvem skylder du penge til?
Find ud af hvilke banker du har lån i, og hvilke lån du vil samle.
Hvad skylder du?
Skab et overblik over hvor meget du egentlig skylder, og hvis du ikke ved det, så kontakt din låneudbyder.
Hvor meget afdrager du pr. måned lige nu?
Få styr på hvor meget du afdrager, så du kan sammenligne med dit nye lån.
Husk også at tjekke dine Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP), så du kan sammenligne, hvor store dine omkostninger er årligt i forhold til dit nye lån. Din ÅOP er særlig relevant for samlelån, da du samler flere årlige omkostninger til en samlet omkostning. En samlet årlig omkostning vil typisk være billigere ved et samlelån frem for flere enkelte lån. Grunden til dette er, at på større lån er der oftest færre låneomkostninger, som skal betales. Du vil derfor på længere sigt spare penge på et større samlet lån end flere enkelte lån.
Har du spørgsmål til samlelån, dine egne lån eller andet omkring privatøkonomi, så kontakt os endelig.