04 maj 2017

Er din økonomi klar til at du flytter hjemmefra?

0 Kommentarer

Er din økonomi i orden og klar til flytning? Måske er det på tide at rykke rødderne op og få dit eget sted. Måske står du i en situation, hvor du skal flytte fra dit gamle hjem til et nyt. Uanset hvad kan det at flytte hjemmefra og det at flytte i det hele taget virke uoverskueligt, og der er mange økonomiske områder, som man skal have styr på. Hvilke forsikringer er nødvendige? Skal du leje eller eje? Hvordan styrer jeg min økonomi med de nye udgifter?

Herunder har vi udarbejdet en liste med en række punkter, som du skal tænke over, når du flytter hjemmefra:bolig,-økonomi,-finansoptimering,-flytning,-udgifter,-flytte

Få lagt et budget over din økonomi inden du flytter

Vi kan altid anbefale at starte en opsparing så tidligt som muligt, og at få lagt et budget inden du flytter. For har du egentlig råd til at flytte? Allerede inden du overtager dit nye hjem foreligger der udgifter.

Skal du leje en bolig, så skal du betale depositum og op mod tre måneders husleje. Måske skal du også betale op til tre måneders forudbetalt husleje. Der er forskel på depositum og forudbetalt husleje:

Depositum må ifølge lejelovens §34 højst udgøre et beløb svarende til tre gange huslejen eksklusiv forbrug. Beløbet bruges til at sikre dækning af udgifter til istandsættelse ved fraflytning af boligen. Et eventuelt overskydende beløb skal tilbagebetales til dig som lejer, efter at istandsættelserne har fundet sted.

Fra 1. juli 2015 blev lejeloven revideret, og det er idag ikke længere tilladt at bruge lejerens depositum til at nyistandsætte boligen. Dit depositum skal altså højst dække udgifterne til det, der betegnes som normalistandsættelse. Find mere info her.

Du kan blive opkrævet for op til tre måneders forudbetalt husleje. Den forudbetalte husleje bruges til at dække eventuelle huslejeudgifter hvis du opsiger boligen. Opsigelsesperioden er maks tre måneder. Dette beløb tilbagebetales således ikke. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du fraflytter boligen før opsigelsesperiodens udløb, har lejer pligt til at forsøge at genudleje boligen hurtigst muligt. Hvis dette lykkedes, skal du som tidligere lejer have tilbagebetalt den forudbetalte husleje fra den dato, hvor den nye lejer flytter ind, til opsigelsesperiodens oprindelige udløb.
Du kan finde mere info her om husleje, depositum og forudbetalt leje i lejelovens kapitel IV, §32-35. 

Skal du derimod købe en ejer- eller andelslejlighed, vil indskuddet ofte lige på 5-10% af salgsprisen. Her kan det være en fordel at kontakte din uvildige økonomiske rådgiver for at få sammensat de mest optimale lån for dig.

Udover udgifterne ved at overtage din nye bolig, kommer der også udgifter til selve flytningen, opstartsgebyrer på TV og internet, møbler og eventuel istandsættelse eller maling af boligen.

Du bør derfor få lagt et budget, der indeholder dine månedlige indtæger, dine månedlige faste udgifter og dine månedlige variable udgifter. Du kan med fordel oprette flere forskellige bankkonti for at holde styr på dine forskellige udgifter. Når du har fået lønnen udbetalt på din lønkonto, så flyt de månedlige beløb over på din budgetkonto, opsparing osv. Det resterende beløb på din lønkonto er til dig selv. Kontakt eventuelt din uvildige økonomiske rådgiver for at få hjælp til at få lagt det rigtige budget.

Er du berettet til boligstøtte?

Boligstøtte er et offentligt tilskud til din husleje, som overføres til din konto hver måned. Du ansøger online ved at udfylde et skema. Du kan allerede udfylde skemaet inde på kommunens hjemmeside, før du flytter hjemmefra. Kontakt gerne kommunen og bliv guidet igennem forløbet, så du er sikker på, at du har udfyldt skemaet korrekt.

Boligstøtte kan give lidt ekstra luft i din økonomi, men støtten er baseret på din indtægt. Hvis din indtægt ændrer sig, er det derfor vigtigt, at du logger ind og retter dine oplysninger, så du ikke får udbetalt for meget i boligstøtte og får en efterregning senere.

Hvis du vil eje skal du inkludere flere omkostninger i dit budget. Der skal påregnes udgifter til vedligeholdelse. Ved køb af hus, står du selv for det hele, men køber du en ejerlejlighed, bliver du del af en ejerforening. Her vedligeholder man i fællesskab sin bygning.

Ved køb af andelsbolig køber du faktisk retten til at bo i boligen ved at blive medlem af andelsboligforeningen. Huslejen bliver den boligudgift, som du betaler til andelsforeningen og det du betaler af på dit andelsboliglån. Du har altså ikke samme bestemmelsesret som ved en ejerforening, og det er vigtigt, at du tjekker foreningens økonomi og betingelser inden du køber. Kontakt os gerne hvis du har spørgsmål til andelsboliger.

Forsikringer

Få styr på dine forsikringer i forbindelse med flytningen. Unge vælger nogle gange forsikringer fra, men er uheldet ude, risikerer du at have truffet en meget dyr beslutning.

Sørg for at få en indboforsikring. Din indboforsikring dækker alle materielle ejendele, som du kan tage med dig, når du flytter igen. Hvis du er under 20 år og bor alene, så tjek om du hører under dine forældres indboforsikring. Indboforsikringen dækker også skader, som er opstået pga. uheld, brand, tyveri og røveri.

Du kan læse mere om indboforsikringer herkøb,-lejlighed,-ejer,-finansoptimering,-bolig,-økonomi,-leje,-udgifter,-flytning,-flytte

En ulykkesforsikring er også altid en god forsikring at have. Kommer du til skade får du dækket varige mén, genoptræning, tandskader osv. Hvis du bliver uarbejdsdygtig kan du altså søge en erstatning, der kan være med til at lette presset fra din økonomi. Undersøg grundigt hvad ulykkesforsikringerne dækker hos de forskellige forsikringsselskaber.

Hold også styr på, om du er forpligtet til at have andre former for forsikringer. Eksempelvis er det et lovkrav, at du som minimum har en bilforsikring med ansvarsdækning, hvis du har en bil. Der er også krav om at tegne en ansvarsforsikring, hvis du har hund eller hest.

Måske støder du også på situationer, hvor forsikringen ikke er et lovkrav, men hvor det stadig kan betale sig. Har du et særligt dyrt smykke, kan du overveje en særskilt forsikring til smykket. Skal du ud at rejse, bør du få lavet en rejseforsikring. Tjek om rejseforsikringen er inkluderet i din indboforsikring.

Har du spørgsmål til indlægget, din økonomi eller flytning så kontakt os endelig.

[top]