Sådan undgår du kortsvindel
Kortsvindel defineres som uautoriseret brug af og aktivitet på dit debet- eller kreditkort.
Cirka hver tredje forbruger på verdensplan har oplevet svindel med deres debet- eller kreditkort mindst én gang over de seneste fem år. Omkring 20% af forbrugerne har haft den ubehagelige oplevelse mere end én gang.
Selvom at Europa ligger langt nede på listen over antal tilfælde af kortsvindel blandt andet grundet chipkort og krav til at bruge PIN-koder, så er debet- og kreditkortsvindel stadig et stigende problem globalt. Men når ikke engang myndighederne kan følge med, når det kommer til forebygning af disse former for svindel, hvad kan man så gøre? Vi har listet nogle praktiske tips til, hvordan du kan passe bedre på dine betalingskort.
Beskyt dine kort mod kortsvindel i hverdagen
Først og fremmest bør du aldrig opbevare dine kort og PIN-koder samme sted. Hvis du f.eks. opbevarer kort og PIN-kode i samme pung, så har en potentiel tyv alt, hvad vedkommende skal bruge, for ubesværet at få fat i dine penge.
Derudover bør du jævnligt holde øje med dine kontoudtog. Er der forekommet aktivitet og transaktioner, som du ikke kender til? Stemmer saldoen overens med de penge, du har spenderet? Hvis du ikke kan genkende en eller flere transaktioner, så ring til din bank med det samme.
Hvis du på noget tidspunkt bliver bedt om at oplyse PIN-kode eller sikkerhedskode, så lad alarmerne ringe. Her skal du være helt sikker på, hvad der foregår. Ved brug af kort til køb f.eks. online, er det aldrig nødvendigt at oplyse koder.
Mister du din telefon og har du en betalings app, så kontakt straks din bank, så de kan spærre dine konti. Husk samtidig at downloade nye opdateringer, når banken udgiver dem til apps og computeren. Det er oftest sikkerhedsopdateringer hvor sikkerhedssoftwaren er forbedret. Sørg desuden for at holde dit antivirusprogram opdateret.
Vær opmærksom under online shopping
At koder ikke er nødvendige, når du handler online betyder også, at hackere heller ikke får brug for dine koder, hvis de først har stjålet dine informationer. Dette er den mest udbredte fare ved online shopping. Du kan gøre flere ting, for at gøre din online shopping mere sikkert.
Hold dig til at shoppe på dit eget, eller bekendtes Wifi. Så snart du logger på offentlige Wifis når du er ude og spise med vennerne, er der større chance for at få dine informationer kan blive stjålet, hvis du indtaster dem på en betalingsside.
Hold også øje med sikkerheden på de sider, du shopper på. Webshops er væsentlig mere sikre hvis de benytter secure URL’s. Du kan se om en webshop bruger secure URL ved at se på adressen. Hvis adressen starter med HTTPS i stedet for blot HTTP, så betyder det, at siden har et secure URL. Indeholder siden “Verified by Visa” eller “MasterCard SecureCode” certifikater kan du forvente endnu mere sikkerhed.
Pas på i netbanken
Også når du benytter din netbank skal du være opmærksom. Der findes nemlig forskellige former for hacking, som kan stjæle dine informationer:
Phishing: Falske mails der beder dig “verificere” eller “opdatere” adgangskoder via særlige links.
Malware: Software der stjæler informationer via mails, hjemmesider og apps.
Smishing: En SMS som beder dig opgive kontoinformationer.
For at beskytte dig mod at få stjålet dine informationer skal du altid tjekke afsenderadressen på dine mails. Derudover kan et trick være at holde musen henover linket UDEN at trykke på det. Således kan du se om linket faktisk fører til din bank, eller til en anden hjemmeside. Er du stadig i tvivl om hvorvidt mailen er fra din bank, så ring til dem. Og husk at din bank aldrig ville bede dig om at sende følsomme informationer over SMS.
Derudover bør du som nævnt tidligere altid downloade og opdatere sikkerhedsopdateringer til computer og apps så du er beskyttet. Du bør også læse anmeldelser på apps før du downloader dem.
Over telefonen
Idag kan du opleve falske telefonopkald, hvor svindleren udgiver sig for at være ansat hos en legitim forretning eller service. Her skal du huske at intet selskab ville bede dig oplyse PIN-koder via telefonen. Du kan også tjekke telefonnummeret på en anden enhed, for at være sikker på, at nummeret stemmer overens med virksomheden.
Ved hæveautomaten
Der er flere former for informationstyveri ved hæveautomaten. Svinderne har udviklet flere teknologier der kan fange dine kortoplysninger og PIN-koder:
Card Trapping: Et apparat der sluger dit kort, så snart du har indtastet PIN-koden.
Card Skimming: Et apparat der påsættes for at læse magnetstriben på dit kort, mens det filmer dig når du indtaster din PIN-kode.
Distraction Theft: Mens svindleren distraherer dig, stjæler han dit kort.
For at sikre dig selv bedst muligt mod svindel ved hæveautomaten bør du holde øje med dine omgivelser. Du bør annullere transaktionen hvis du føler, at du bliver overvåget. Lad heller ikke fremmede “hjælpe” og distrahere dig. Hold også øje med om hæveautomaten ser mistænksom ud. Hvis automaten sluger dit kort skal du kontakte din bank med det samme. Når du har hævet dine penge, så opbevar gerne kort og kontanter seperat.
Har du spørgsmål til kortsvindel, er du i tvivl om hvorvidt du har været udsat for kortsvindel eller har du spørgsmål til selve indlægget så kontakt os endelig.