30 nov 2017

Obligationer og huskøb – hvordan er det nu, det er?

0 Kommentarer

Det er meget oppe i tiden at snakke huskøb, lave renter, obligationer, perioder etc. men man skal huske at have sin baggrundsviden medsig. Vil du kunne svare, hvis en tilfældig person på gaden spurgte dig ”Hvad er en rente?”, eller ”Hvad er en obligation og hvordan kan en obligation anvendes?”. Hos Finansoptimering rådgiver vi dagligt om huskøb, renter og obligationer. Uvildig rådgivning er god oplysning, men hvis man også selv interesserer sig for emnerne og opsøger lidt informationer, så kan man let snakke med og måske endda selv have en holdning til hvordan ens egen økonomi og måske fremtidige boligkøb, bilkøb eller andet skal strikkes sammen.

Hvad er en rente og en obligation?

finansoptimering, obligationer, huslån, rente, periode, uvildig, økonomisk, rådgivning, privatøkonomi

Til at starte med så er en rente det beløb som en låner betaler for at låne penge. Og når vi nu snakker obligationer, så er en obligation et dokument, som beviser at en låntager har lånt penge og for at låne disse penge, skal han eller hun betale noget til gengæld, nemlig renten, til långiver, altså indehaveren af obligationen over en forudbestemt periode. Renten kan i sådan et tilfælde både være variabel og fast igennem lånets løbetid. Både virksomheder og banker kan udstede obligationer.

Hvordan hænger renter og obligationer sammen?

Tilbage til hussnakken. I dette tilfælde falder snakken ofte på realkreditobligationer. Realkreditobligationer er obligationer, som udstedes af realkreditinstitutter og typisk ligger til grund for dit boligkøb. De store realkreditinstitutter har ofte en god kreditværdighed, og dette medfører mindre kurstab fra start. Når vi snakker kurs på en obligation, så er der den ”smarte” sammenhæng at stiger renten, så falder kursen. En obligation udstedes til kurs 100, men udbud/efterspørgsel/kreditværdighed og især renteændringer får kursen til at svinge. For dig som skal ud og købe bolig, så vil man helst have en kurs så tæt på 100 som overhovedet muligt. Det betyder nemlig at der er et lille kurstab, hvilket betyder at man ikke ”taber” så mange penge, når obligationerne indfries til kurs 100 ved udløb. Er kursen 98 på dine obligationer, skal du altså låne 20.000 kr. mere for hver million, for rent faktisk at få en million til at købe et hus for. Hertil kommer så renten, som er den du skal betale over tid for at få lov at låne pengene. Derfor vil man gerne have en så lav rente som muligt og en så høj kurs som muligt, men da disse har et inverst forhold, er det dermed et trade-off mellem at få et kurstab eller en høj rente.

Den faktiske situation i dag

I dag er det sådan at det fastforrentede 30-årige obligationslån til 2% med afdrag er helt oppe i kurs 99,6. Det må siges at være et drømmescenarie, for hvem vil ikke gerne ”kun” betale 2% i rente og 4.000 kr. i kurstab for hver million man låner. (Der tages forbehold for at der selvfølgelig kan opstå en situation, hvor 1,5% obligationslånet nærmer sig kurs 100). Sammenligner man med oktober/november 2016, så var kursen 4 procentpoint lavere, hvilket betød at det kostede 40.000 kr. mere at låne en million i kurstab til 2 % i fastforrentet lån med afdrag. Og kursen på 2 % lånet har været over kurs 99 i nu 2 uger, hvilket er den længste periode nogensinde. Så måske er det nu du skal ud og købe bolig, eller måske konvertere dit lån, der er i hvert fald god mulighed for at få et godt lån ud af det.

finansoptimering, aktieinvestering, investering, aktiv, passiv, forvaltning, uvildig, økonomisk, rådgivningHar du spørgsmål til renter, obligationer, huskøb eller andre former for køb, så kontakt os endelig. Vi svarer gerne på spørgsmål. Du kan også booke et gratis møde, hvor vi over en kop kaffe snakker om din økonomi og hvordan du kan optimere din økonomi.

[top]