13 nov 2017

Nye låneregler – IGEN

0 Kommentarer

Reglerne for boliglån ændres igen

Måske læste du vores tidligere indlæg om de nye låneregler ved køb af bolig. Nu ændres reglerne – IGEN!

Erhvervsminister Brian Mikkelsen kan ikke helt blive enig med sig selv og sit departement om hvordan han vil begrænse risikable boliglån og måske derigennem den enorme vækst, der har været på boligpriserne igennem det sidste lange stykke tid. Nu har han igen forsøgt at lave et udspil til kreditinstitutterne og bankerne, således at det vil blive sværere for mindre købestærke danskere at komme ind på boligmarkedet med et risikabelt lån. boligboble, finansoptimering, uvildig, økonomisk, rådgivning, boligøkonomi, privatøkonomi

Inden 1. oktober var det meningen at de såkaldte ”vækstområder” – herunder København og omegnskommune og Århus – ville blive ramt af nye strammere regler. Dengang indebar reglerne, at ville man købe bolig her kunne kun 15 % af bankernes udlån være til boligkøbere med en gældsfaktor på mere end 4, dvs. en gæld større end 4 gange husstandens årsindkomst, hvis disse købere samtidig ville have afdragsfrihed eller variabel rente.

Nu er Brian Mikkelsen og erhvervsministeriet kommet med et nyt udspil og det gamle er trukket tilbage, efter flere var ude og kommentere på skævvridningen af den geografiske placering. Nu er det nye tiltag anderledes strikket sammen. Nu gælder reglerne i hele landet og ikke kun et fåtal af kommuner. Udspillet hedder sig nu at har man en gældsfaktor på mere end 4 eller en gæld i sin kommende ejendom på mere end 60 % af boligens værdi, så vil man ikke kunne få afdragsfrihed eller variabel rente på mindre end 5 år og må dermed tage sig til takke med et fastforrentet lån.

Hensigterne med de nye regler til boliglån er de samme

Hensigten med det nye tiltag er den samme som før. Erhvervsministeriet vil bremse den udvikling med enorme prisstigninger på boligmarkedet og samtidig sikre, at det ikke er økonomisk udsatte danskere der sidder med de usikre lån, hvis renterne skulle begynde at stige eller huspriserne begynde at falde. Man vil altså sikre, at disse familier ikke ville skulle gå fra hus og hjem eller blive stavnsbåndet.finansoptimering, økonomi, lån, låneregler, boliglån, regler, uvildig, økonomisk, rådgivning, økonomi

Dermed vil alle andre lån ikke blive berørt. Altså, har man eksempelvis kun 60 % belåning i sit hus, kan man vælge på alle hylder af lån, og det kan især være enormt relevant for de boligejere der går under betegnelsen nedsparringskunder. Nedsparringskunder er de kunder, som gerne vil bruge af den friværdi der er opbygget i boligen i eksempelvis pensionsalderen, hvor indkomsten måske ikke er lige så høj, som da man var på arbejdsmarkedet. Kunder med stor likvid formue vil ved disse regler også kunne få lån fra alle hylder, selvom gælden er større end 4 gange årsindkomsten. Det kræver blot at disse kun låner 60% eller mindre af boligens værdi, men samtidig vil kunne gå ind under nogle enkelte undtagelser.

De nye regler træder i kraft fra 1. januar 2018 og skal ikke igennem folketinget, da regler derimod bliver gennemført ved at ændre ’Bekendtgørelsen om god skik for boligkredit’ og fra 1. juni 2018 skal institutterne indberette sine nye udlån til finanstilsynet.

Har du spørgsmål til boliglån, din økonomi eller kunne du tænke dig at optimere dine nuværende lån? Så kontakt os endelig eller book et gratis møde.

[top]