11 sep 2015

Ny lov vedr. køb af bolig

0 Kommentarer

Den nye lovgivning gør, at du fremover selv skal spare 5 % op.

Nu bliver det sværere og dyrere at købe bolig for købere uden forudgående opsparing.

Fra 1. november træder en ny lovgivning i kraft, ifølge hvilken boligkøbere skal lægge 5 % af købesummen i udbetaling. Vel at mærke uden mulighed for at finansiere udbetalingen gennem banken.

Som lovgivningen er i dag, kan 80 % af købesummen finansieres gennem realkreditinstituttet, mens de resterende 20 procent kan finansieres gennem banken, såfremt man ikke selv har sparet op.

Dette betyder altså, at man ved køb af bolig til eksempelvis kr. 3.000.000 skal have sparet kr. 150.000 op selv, for at blive godkendt til den resterende del af finansieringen.

Banken har dog mulighed fra at dispensere fra reglen, såfremt køber eksempelvis kan dokumentere en nært forestående lønstigning af væsentlig karakter. Hvis der dispenseres kræves endvidere et højt rådighedsbeløb baseret på lån med fast rente og afdrag. Endvidere kræves det, at de 5 % afdrages inden for få år.

Der er ikke forbud mod at udnytte en kassekredit man måtte have i forvejen, men kreditten må ikke tilbydes af pengeinstituttet som en del af den samlede finansiering.

Det bliver altså dels sværere at købe drømmeboligen uden forudgående opsparing, og for de der er nødsaget til at udnytte kreditter, også dyrere.

Konsekvensen kan blive at folk søger efter bolig i områder der kræver mindre opsparing, altså er billigere, og at priserne falder i de mere attraktive områder.

Forfatter: Finansoptimering ApS/Anders Bosteen

 

[top]