06 dec 2017

Gode sparetips til julen

0 Kommentarer

Juletiden er dyr, og selvom at julen er tiden hvor vi hygger og mindes de gode ting, så er julen også en stressende periode. Julegaver, julemad, julefrokoster – det hele skal nås på blot én måned. D. 23. december er årets travleste shoppingdag.

Udover travlheden er julen også en dyr fornøjelse. I november og december 2016 brugte danskerne 60,6 mia. kroner i alt og herunder blev der spenderet 1,8 mia. kr. alene d. 23. december, hvilket var en stigning på 2.9% i forhold til 2015. Antallet af betalinger med dankort i december måned steg med 4,4% i forhold til 2015.

Hvordan sparer du penge i julen?

Vi har samlet nogle gode tips til hvordan du kan spare penge i julen. Du kan læse om alt fra julegaveindkøb, planlægning af julemad, juleaktiviteter til julepynt, gavebytning og meget mere. finansoptimering, julen, jul, økonomi, privatøkonomi, uvildig, økonomisk, rådgivning

Få styr på gavesituationen

Har du prøvet at stå med en bunke dejlige julegaver, som du er sikker på at dine kære bliver glade for, men en konto der er virkelig presset? Undgå dette ved at sætte tid af til at planlægge din gavesituation. Stil dig selv følgende spørgsmål – og vær ærlig:

  • Hvad er dit budget? 
  • Hvem giver dig gaver?
  • Hvor er gavebeløbet internt?
  • Kan jeg lave nogle af gaverne selv?

Det er altid god skik at give for cirka lige meget i julegave. Har du en stram økonomi, så snak med dine kære om, hvad jeres gavebudget skal være. På den måde har du rene linjer og ingen parter bliver overraskede eller skuffede over gavebeløbene. Gaver behøves ikke at være dyre for at være gode. Tænk over, om din gave kan relatere til et minde, være noget som personen har snakket om i lang tid, eller andet, som kan vække et smil. Er du et kreativt menneske kan du måske lave gaven selv?

Når du har afklaret alle gavebeløb, så skriv op, hvad du må give for til hver person og beslut dig gerne for, hvad vedkommende skal have i gave før du går igang med din juleshopping. Bed om ønskesedler og sammenlign ønsker med dit budget.

Har du svært ved at overskue dit budget, så brug de forskellige apps som findes til at administrere netop dette. På den måde får du let et overblik over hele julebudgettet. Forslag til apps kan være “Lommebudget” eller “Spiir”.

Juleshopping online

Når du har forberedt din indkøbsliste er det tid til at komme igang med juleshoppingen. Faktisk kan du ofte spare penge ved at shoppe online. På nettet har du let ved at sammenligne priser og derved researche dig frem til den bedste pris med de bedste leveringsforhold. Webshops kæmper om kunderne i julen, så du vil ofte finde fordelagtige leveringsbetingelser som f.eks. gratis fragt til døren eller nærmeste pakkeboks. finansoptimering, julen, jul, økonomi, privatøkonomi, uvildig, økonomisk, rådgivning

At shoppe online betyder også at du kan shoppe alle steder fra og når som helst. Du sparer altså al transport til centre og butikker, og kan højst sandsynligt få det hele leveret næsten til døren. Derudover undgår du menneskemylderet, den stressende atmosfære, og du behøves ikke at tage fri fra arbejde for at få overstået dine julegaveindkøb.

Bytning af gaver – tænk smart

Ud fra et rent økonomisk synspunkt er det altid en fordel at bytte sine julegaver til januarsudsalget. De fleste butikker har lang byttefrist grundet juletravlheden og det betyder, at byttefristen dækker ind over januar måned. Til januarsudsalget er der ofte store besparelser at hente i forhold til de priser man betalte for produktet i december måned. Bytter du julegaven i januar og får du det fulde beløb tilbage kan du altså få mere ud af pengene, end du kunne i december.

Julepynten kan være en dyr post

Til jul pynter man op og gør hjemmet rigtig hyggeligt. For mange betyder julen også at der skal mange julelys frem både indendørs og udendørs. Det kan være en slem overraskelse både for el-regningen og dit normale budget. finansoptimering, julen, jul, økonomi, privatøkonomi, uvildig, økonomisk, rådgivning

For at spare penge på denne post kan du lave så meget af dit julepynt som muligt selv. Julehjerter, stjerner og andet “papirpynt” kan oftes laves selv, og der findes mange guides online, der viser hvordan du skal folde papiret. Husk også at gemme julepynten til næste år, så du ikke skal starte forfra med indsamling af pynt hvert år.

Er der pynt som du har brug for at købe, så husk at sammenligne priser og holde øje med de gode tilbud.

For at spare på strømmen, så husk at julelysene er pænest om aftenen. Hvis du kan undvære lysene om dagen så sluk for kontakten – det samme gælder hvis du ikke er hjemme. Hav kun lysene tændt når du skal bruge dem.

Du kan også nyde fordel af at tø julemaden op i køleskabet. En tommelfingerregel er nemlig, at du sparer en times strøm hver gang du optør et kilos kød i køleskabet. Husk derudover at planlægge madlavningen, så der bliver varmet så meget mad som muligt samtidig.

Julemaden – køb kun det nødvendige

Det er vigtigt at planlægge julemaden. Det er nemlig let at blive fristet af tilbud og julehygge, og så ender du op med at have købt meget mere end du skal bruge.

Planlæg alle retter og lav en så detaljeret indkøbsliste som muligt. Frys den mad ned som først skal bruges senere på måneden og forsøg at lave et overblik over antal gæster, et skud over hvor meget hver enkelt spiser og planlæg dine indkøb herefter.

Juleaktiviteter – traditioner med god økonomi

Mange familier har juleaktiviteter som traditioner. Det kan f.eks. være juleferier, at tage ud og spise og andre ting, som man ikke nødvendigvis ellers gør så meget i hverdagen. Her kan du igen bruge forskellige online sites til at finde oplevelser til gode priser – deal.dk er en super side at finde oplevelser på. Led også efter gratis aktiviteter. Arranger en gå-tur, en hjemmedag hvor der hygges med julefilm og musik, lav julepynten sammen osv.finansoptimering, julen, jul, økonomi, privatøkonomi, uvildig, økonomisk, rådgivning

Forbered næste års jul allerede nu

Julen vender stensikkert tilbage næste år og du kan forberede dig allerede nu. Lav en juleopsparing, hvor du hver måned sætter et fast beløb til side til julegaver, julemad og andre aktiviteter. Man skal ikke undervurdere en fast opsparing på et par hundrede kroner om måneden.

Opsparingen kan desuden hjælpe dig med at undgå stress når julen nærmer sig i 2018.

Har du spørgsmål til juleøkonomien, juleindkøb eller indlægget, så kontakt os endelig! Vi sidder klar til at hjælpe. Husk også at læse om vores gratis rådgiveraftener i starten af det nye år, så du starter 2018 med en god økonomi.

[top]