09 dec 2016

Få styr på økonomien i december

0 Kommentarer

Året nærmer sig sin afslutning, og for mange er julemåneden travl, så måske bør du vurdere om din økonomi er optimalt skruet sammen. Her kommer nogle et hurtigt overblik over indbetaling til ratepension og aldersopsparing, aktieindkomst til lav beskatning og nogle noter til evaluering af dine lån.

Indbetaling til ratepension og aldersopsparing

Du kan i 2016 indbetale maksimalt kr. 52.400 til ratepension og kr. 28.900 til aldersopsparing.

Indbetaling til ratepension giver fradrag i personlig indkomst, og altså dermed potentielt topskat, afhængig af dit indkomstniveau. Topskattegrænsen er i 2016 kr. 507.935 før arbejdsmarkedsbidrag.

Der opnås ikke fradrag for indbetaling til aldersopsparing, så her nyder du alene godt af den lave afkastbeskatning for pensioner (den såkaldt PAL skat) på 15,3%.

Aktieindkomst til lav beskatning

Såfremt du har investeret i aktier, kan du udnytte, at aktieindkomst op til hhv. kr. 50.600 for enlige og kr. 101.200 for gifte beskattes med 27% mens indkomst over disse grænser beskattes med 42%. I indtægtsopgørelsen indgår udbytter fra aktier og gevinster fra salg.

Lån

Passer dine lån til din økonomi og dit ønske om risiko? Den faste rente er fortsat meget lav set i historisk perspektiv, så hvis du er nervøs for rentestigninger er det måske nu du skal overveje at omlægge dit flexlån.

Er du omvendt ved at optage et flekslån skal du huske bidragssatsen, når du sammenligner de samlede udgifter. F5 lånet er således p.t. billigere end f1 lånet og koster stort set det samme som f3 lånet, men du får fordel af en fast lav rente i 5 år.

Husk at det ikke er alle, der har fordel af at foretage ovenstående indbetalinger, så hvis du ikke er sikker, anbefaler vi, at du kontakter en uvildig rådgiver.

Har du spørgsmål til indlægget eller din økonomi så kontakt os endelig.

[top]