05 okt 2017

Boligboble, rentemøde og husejere

0 Kommentarer

Lave renter er fedt her og nu

boligboble, finansoptimering, uvildig, økonomisk, rådgivning, boligøkonomi, privatøkonomi

Det er stadig en rente-fest for husejere og kommende husejere. På Rentemødet i ECB d. 7. september valgte den europæiske centralbank at holde renten i ro. Med en lav rente er alternativomkostningen ved at købe et hus eller en lejlighed lave og det skubber derfor gang i boligmarkedet, eller som nogle økonomer mener, så bliver det ved med at holde opsvinget i et højt gear. Derudover kan flere og flere, jo længere tid renten er lav, nå at få omlagt sit eller sine boliglån og dermed få mere plads i husholdningsbudgettet og det er som udgangspunkt en god ting. MEN det kan også få negative konsekvenser.


Ny boligboble kan være på vej

Efter finanskrisen er renterne nu blevet så lave, samtidig med at andre dele af økonomien er kommet i gang, at renterne øger tempoet i den højkonjunktur der finder sted og dermed en der stor risiko for, at markedet bliver overophedet, hvis ikke økonomien bliver styret med hård hånd. Præcis boligmarkedet som er i stor vækst, hvor der opleves store prisstigninger, især i vækstområder, omkring de store studiebyer, kan bliver blæst så meget op at boblen på et tidspunkt må springe. Derfor er det ekstremt vigtigt at politikerne ikke bliver myopiske og ikke tør skrue ned for økonomien. Det kunne eksempelvis være ved at strammere finanspolitik. Danskerne er heldigvis et fornuftigt folkefærd, der har lært af den tidligere krise og derfor sparer op til trænge tider og godt kan forudse, at en ny potentiel krise kan være på vej. Økonomien er altså robust pt., men den skal holdes i snor, så vi ikke ender med “igen” at leve i en boble og blive blinde på vores egen situation.

Tilbage til ECB, så er der her et ekstremt fokus på at opnå 2% i inflation, og med en inflation pt. på 1,2% så tvinger det højest sandsynligt ECB til ikke at stramme pengepolitikken, hvilket vil medføre aktiestigninger og dermed kul på økonomiens optur. Grunden til at eurozonen ikke oplever så stor inflation er, at euroen er styrket overfor bl.a. dollaren, pundet og yennen, hvilket medfører at konkurrenceevnen er blevet svag relativt de økonomier med de omtalte valutaer, og dette er ikke godt for væksten og virksomhederne i euroområdet.boligboble, finansoptimering, uvildig, økonomisk, rådgivning, boligøkonomi, privatøkonomi

Dette er igen en indikation på at politikerne skal være særligt opmærksomme på en overophedning og en boligboble og de bør følge denne med stor respekt og trække i snoren hvis det bliver/er nødvendigt.

Men uanset hvad, så er det dejligt for boligejerne med de lave renter og konverteringsmuligheder.

Har du spørgsmål til boligboble, renter eller boligøkonomi, så kontakt os endelig.

[top]