16 okt 2017

Aktive eller passive investeringer?

0 Kommentarer

I sidste uge afviklede Finansoptimering endnu en aften, hvor du kunne få 2 timers gratis uvildig økonomisk rådgivning omkring dine aktieinvesteringer og strategier. I dette indlæg følger vi op på aftenen, og du kan her læse om aktive og passive investeringer.  finansoptimering, investeringer, aktieinvestering, investering, aktiv, passiv, forvaltning, uvildig, økonomisk, rådgivning

Flere og flere danskere kigger efter passive fonde

Passivt forvaltede fonde som eksempelvis EFT’er og andre fonde eller derivater, som tracker indeks er både billige og blevet borgerlige. Alle har hørt om dem, og alle er blevet lidt mere interesseret i dem. Nogle eksperter mener dog, at det kan gå hen og blive et problem og ende med aktiekurser, som ikke er retvisende for den reelle kurs på det underliggende aktiv.

Flere og flere danskere kigger efter passive fonde, hvor der er meget lave omkostninger og mulighed for spredning af risikoen ved at fonden er baseret på et indeks, dvs. en ”kurv” fuld af aktier i stedet for enkeltaktier. Problemet er at flere eksperter mener at det er problematisk, at så mange penge strømmer mod disse produkter, for hvis ingen vil investere i enkeltaktier, hvem skal så lave den helt fundamentale analyse af virksomheden og dermed prisfastsætte aktien?

Forskellen på aktiv forvaltning og passiv forvaltning

Forskellen på aktiv forvaltning og passiv forvaltning er at de aktivt forvalte fonde, har analytikere til at sidde og lave analyser af virksomheder, hvorefter der bliver investeret. Passive fonde, følger ”bare” et indeks som f.eks. C20 indekset eller S&P 500 indekset, altså er der ingen omkostninger og lønninger til analytikere og derfor er omkostningerne lavere på passive fonde end aktive fonde.

finansoptimering, aktieinvestering, investering, aktiv, passiv, forvaltning, uvildig, økonomisk, rådgivningIfølge Michael Voss, som flere gange har opnået verdens bedste afkast med sin investeringsforening, så vil det være skadeligt for samfundet, hvis ingen tør investere i virksomheder. Det er jo netop disse virksomheder, der skal drive samfundet og det mener han kan blive et problem.

Rent teoretisk vil der også være større sandsynlighed for aktiebobler. For hvis alle handler passivt, så vil alle følge med ”op” når aktierne stiger og dermed få aktierne til at stige endnu mere, uden at nogen tænker over, hvad der rent faktisk sker, da ingen laver de fundamentale analyser af de enkelte virksomheder og vice versa.

Dertil kommer, at skulle alle handle passivt, vil der heller ikke være nogen likviditet i markedet.

Til gengæld vil flere passive indeksfonde give en fordel til de aktive, så længe der er likviditet i markedet. Fordelen er eksempelvis at de aktive ved hvornår de passive handler, da disse skal rebalancere deres portefølje, som følge af stigninger og fald.

Styr dine investeringer selv og slå markedet

Flere analyser viser, at investeringsforeninger generelt ikke er “dygtige” til at slå markedet. Så har du lyst til at sætte dig ind i hvordan investeringer finder sted, og hvordan markedet udvikler sig, så har du et stærkt udgangspunkt. Du har nemlig mulighed for at slå markedet selv, og du kan slå markedet ud fra nogle enkelte regler såsom at risikosprede, omkostningsminimere og asset allokere, som er at finde sin egen risikoprofil og dermed sammensætte din portefølje ud fra egne mål, risikotolerance og investeringshorisont.

finansoptimering, aktieinvestering, investering, aktiv, passiv, forvaltning, uvildig, økonomisk, rådgivningHos Finansoptimering arbejder vi hver dag med investeringer for private og erhverv, og har du brug for hjælp til at sammensætte din portefølje, opstille egne mål, risikotolerance og tidshorisont, så kontakt os endelig. Du kan altid booke et uforpligtende møde, hvor vi gennemgår din strategi og kommer med forslag til hvordan denne kan optimeres.

Du er også velkommen til at deltage i den næste aften med gratis uvildig økonomisk rådgivning. På hver aften dykker vi ned i et økonomisk tema, og du kan frit tilmelde dig de aftener, som du ønsker. Du finder en oversigt over aftenerne, de økonomiske temaer og tilmeldingslink her.

[top]